Podcast productie

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:DJ

Podcast productie

 

Nederland lijkt meer en meer in de ban van de podcast productie te komen. Je kunt een podcast productie wel een beetje zien als een radioprogramma. Je hoeft nu echter niet voor de radio te zitten en te wachten wanneer het uitgezonden wordt, je speelt het af wanneer jij dat wenst. Een podcast productie staat altijd voor je klaar en luister je gewoon wanneer jij dat wenst. Dat maakt een podcast productie een heel serieuze concurrent voor de radio.

Een podcast is niet gebonden aan een bepaalde tijdsduur

Nog een verschil met de radio is wel dat een podcast productie dus veel minder gebonden is aan tijd. Moet een diepte interview op de radio vaak binnen het uur blijven, bij de podcast productie maakt dat niets uit. Die zou uren kunnen duren, al proberen de meeste producenten van een podcast het zo rond de drie kwartier te houden. Een podcast productie kan gemaakt worden puur ter vermaak, er zijn er echter ook talloze die leerzaam zijn.

Steeds meer bekende Nederlanders en bekende media maken een podcast productie

Podcast producties worden aangeboden op platforms als iTunes en Spotify, waar elke podcast productie keurig gerubriceerd wordt. Zo onderscheiden we wat betreft de podcast producties de rubrieken verhalen, waargebeurde misdaad, nieuws en politiek, comedy, sport, maatschappij, educatief, lifestyle en gezondheid business en technologie, kunst en entertainment, muziek, spelletjes en kids en familie. In de verschillende podcast producties kan van alles worden besproken en ondertussen hebben ook steeds meer bekende Nederlanders en bekende media allemaal een podcast. Zo zijn de podcasts van het AD, Voetbal International en de Telegraaf populair, ook omdat je daar de ster verslaggevers hoort die de actualiteiten doornemen.

Ideaal om bepaalde zaken eens nader uit te diepen

De meeste podcasts brengen elke week een podcast productie uit, sommigen zelfs dagelijks. Er bestaat geen vastomlijnde regel voor, zoals elke podcast producent een ruime mate van vrijheid geniet. Alles is te bespreken op een podcast en bovendien kunnen bepaalde zaken nu eens echt uitgediept worden. De zaak Holleeder bijvoorbeeld, leverde de Willem podcast op. Twee misdaadjournalisten bespraken er elke zittingsdag van het proces. Besloten is vervolgens dat toen Holleeder levenslang kreeg de podcast voort te zetten, nu met misdaad als algemener thema. Tenslotte, een podcast productie kun je al met je smartphone maken. Je ziet tegenwoordig echter steeds meer dat een podcast in een studio en in elk geval met professionele apparatuur opgenomen wordt.