Paneelbouw Breda, wat is het?

  • Bericht auteur:
  • Berichtcategorie:Bouw

Wat houdt Paneelbouw in?

Bij veel sectoren weet je exact wat het inhoudt. En in sommige gevallen kan je je er wel iets bij voorstellen. Maar bij paneelbouw Breda is dat vaak niet het geval. Op een feestje heb je misschien weleens gehoord dat iemand paneelbouwer is. Maar waarschijnlijk vroeg je je toen af wat hij dan precies voor werk doet. Hieronder lees je wat paneelbouw is, wat een paneelbouwer doet en hoe je paneelbouwer kan worden.

Paneelbouw Breda

Wat is paneelbouw?

Paneelbouw wordt ook wel kastenbouw genoemd. Paneelbouw is het bouwen van besturingskasten en bedieningspanelen. Paneelbouw wordt gedaan door een gespecialiseerd paneelbouwer. Met besturingskasten worden schakel- en regelkasten bedoeld die voor uiteenlopende doeleinden gebruikt kunnen worden. Denk maar eens aan een attractie op de kermis of in een pretpark, zonder een schakelkast en/of regelkast kunnen zij niet werken. Schakelkasten en/of regelkasten worden dusdanig geprogrammeerd dat de machines en installaties die op hen zijn aangesloten, precies weten wat er moet gebeuren op welk moment. 

Wat doet een paneelbouwer?

De paneelbouwer zorgt ervoor dat de besturingskasten en bedieningspanelen op een zo efficiënt mogelijke manier gebouwd worden. Dit doet hij door het volgen van bouwschema’s. De bouwschema’s worden van tevoren ontworpen door een technisch tekenaar. Deze schema’s bevatten alle details die de paneelbouwer moet weten. De taken van de paneelbouwer zijn het bouwen van de besturingskasten en bedieningspanelen, het aansluiten van de besturingskasten en besturingspanelen en het testen van de besturingskasten en bedieningspanelen. De paneelbouwer zorgt voor de bedrading en afwerking. Hierbij zal de paneelbouwer moeten zorgen voor de juiste toepassing van de technieken. Men noemt een paneelbouwer ook weleens een bedradingsmonteur, omdat deze ook veel met bedrading moet werken. Daarom moet een paneelbouwer ook altijd volgens de gegeven opgave werken, omdat regelkasten zeer gevaarlijke installaties kunnen zijn wanneer deze niet goed opgebouwd worden. Ze kunnen namelijk met bijvoorbeeld 4000 of 5000 ampère werken.

Hoe word je paneelbouwer?

Wanneer je graag in de paneelbouw wilt gaan werken, dan kan je hier een opleiding voor volgen. Dit kan bijvoorbeeld de mbo-opleiding “eerste monteur elektrotechnische installaties” zijn of de hbo-opleiding “elektrotechniek”. Wat je het meest ziet in de paneelbouw, is dat de paneelbouwer eerst heeft gewerkt als elektricien en daarna is doorgegroeid tot de meer specialistische functie van paneelbouwer. Deze overschakeling is prima te doen, je moet echter wel extra opleidingen of cursussen volgen om daadwerkelijk in de paneelbouw te kunnen gaan werken.